Taija kouluttajana

Koulutan agilitya yli kymmenen vuoden harrastamisen minulle tuomalla kokemuksella. Agilitymaailmaani on muovannut vahvasti mm. Janita Leinonen (teoreettinen ajattelumalli, ohjaustekniikat sekä koiran vahvat tekniset taidot) sekä Juha Orenius (asenne, uskallus ja usko omaan tekemiseen). Ja viimeaikoina olen myös suunnannut katsetta hiukan ulkomaille osallistumalla mm. verkkokursseille. Ne onkin avartanut ajatusmaailmaani suuresti ja sieltä on tarttunut haaviin monia uusia mukavia juttuja.

Vaikka seison vankasti omien oppieni ja ajatusmallieni takana kouluttaessani, silti koen, että agilityssä ei ole sitä yhtä absoluuttista oikeaa tapaa tehdä sitä! Jokainen ohjaaja ja koira on yksilö - mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Siksi toivoisinkin koulutustilanteissa, että koulutettavat toisivat tarvittaessa rohkeasti omatkin mielipiteensä ja halunsa esille.


Minulle agility on tiukka urheilulaji jossa kaikki mitä teemme merkitsee. Ajattelen ja teen agilitya kilpailuja silmällä pitäen - mitä voisi tehdä paremmin, jotta olisi kilpailukykyisempi. Kouluttaessani tämä tulee myös esille. Olen vaativa ja pusken koulutettaviani epämukavuusalueelle ja ylittämään itsensä. Sekä painotan panostamista koiran teknisten taitojen opettamiseen! Koska se on ainut tapa kehittyä. Tämä onkin asia mistä usein saan positiivista palautetta.

"Mielestäni olet kunnianhimoinen kouluttaja, jossa ei ole lainkaan suurpirteisyyttä, vaan vedät alusta loppuun hyvin suunniteltuja treenejä. Saat koulutettavasi ylittämään itseensä. Vaadit vähän jollei osaa, mutta piiskat "osaavalta" tehoja irti; taitoja joita ei aina itsekään tajuaa omaavansa. Kehut myös ja huonon päivän tullessa seisot tukena!!! Jaksat vääntää rautalangasta ja yrität analyyttisesti kehittää koulutettaviasi niin, että oppi menisi perille. Et päästä helpolla, etkä kehu turhia "höpöhöpö kehuja vaan maksusta". Sulla on laaja osaamistaso. Vaadit tosi paljon itseltäsi, annat tosi paljon ja luotsaat koulutettaviasi eteenpäin!"

Tämä on myös hieman raadollinen ajattelumalli. Täydellisyyden tavoittelu... Harvapa siihen meistä koskaan kykenee, en minä ainakaan! Mutta se on bensa mikä pitää moottorin käynnissä! Tulla niin hyväksi kuin mahdollista!

Mottoni onkin , että "tyytyväisyys tappaa kehityksen" , mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ei olisi koskaan tyytyväinen! Päin vastoin - jokaisessa treenissä pitää nähdä onnistumiset ja kehittyminen sekä ne kehityksen kohteet, joka ajaa teidät omatoimisestikin harjoittelemaan ja tulemaan mestareiksi!

Tahdon antaa koulutettaville osaamisestani aina kaiken ja pusken heitä ylittämään itsensä. Oikea-aikaisuus, loogisuus, rohkeus ja ne koiran tekniset taidot on asioita mitä tavoitellaan! Eli koulutuksissani ei todellakaan kouluteta vain koiraa vaan enemmänkin ohjaajaa. Usein jopa ihan kädestä pitäen laitetaan rintamasuuntaa, katsetta sekä kengän kärkiä osoittamaan oikeaan suuntaan. "Luen" myös hyvin paljon ihmistä ja hänen tuntemuksiaan kouluttaessani ja usein koulutustilanteissa saatetaan mennä "ihonkin alle". Koska se mitä mistäkin ajattelemme vaikuttaa kaikkeen! Ajatukset on hyvä suunnata oikeille raiteille!

Mitä enemmän meillä on työkaluja pakissa, sitä vähemmän meillä on rajoitteita tekemisessämme!

Kun koiran motivaatio, keppi- sekä kontaktiosaaminen, lukuisat ohjaustekniikat sekä radanluku ym on hallussa, voimme vapain mielin uskoen osaamiseemme vain tehdä ja nauttia!

On myös tärkeää muistaa, että koulutuksiin ei tulla näyttämään kouluttajalle taitoja tai vain onnistumaan. Sinne tullaan oppimaan - mitä enemmän tekee virheitä tai epäonnistuu, sitä enemmän kouluttajalla on annettavaa! =) Ja näin saadaan rahoille vastinetta! =)© 2018 KuvAxa | Kaikki oikeudet pidätetään
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!